Huhtikuun runopiirissä Kaarlo Sarkian runot

08.04.2019 klo 13:00

Maanantaina 8.4. runopiirimme aiheena on Kaarlo Sarkia (1902–1945), yksi 1930-luvun johtavia lyyrikoitamme. Hänen runoilijan asenteelleen oli ominaista ihmisyyden ongelmien sekä yksilön ja yhteisön suhteiden pohdinta. Tyylitaiturina Sarkia on vertaansa vailla. Hän kehitti huippuunsa sidonnaisen mitan melodisen soinnuttelun.

 

Sarkia julkaisi vain neljä runokokoelmaa, mutta hänen lähes täydellinen kielentajunsa sai ilmaisun myös käännöstöissä. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Huhtikuun kulttuuri-ilta: Sauna ja aistimellinen mielenmaisema

15.04.2019 klo 18:00

Maanantain 15.4. kulttuuri-illassa puhujana on filosofian tohtori Laura Puromies.

Huhtikuun kirjallisuusilta: uutuuskirja Naisia nimittäin

25.04.2019 klo 18:00

Torstaina 25.4. esitellään Sommelossa teos Naisia nimittäin. Kaunokirjallisuuden nimiä ei Suomessa ole juuri tutkittu, mutta henkilöiden tarkastelu nimien perusteella antaa avaimia koko teoksen tulkintaan. Nimi on kirjallisuudessakin enne: ei ole sama, onko henkilö Saara, Martta vai Ilona. Teos esittelee viittäkymmentä kaunokirjallisuuden naishahmoa Kalevalan Ainosta Seitsemän veljeksen Venlaan.

Tule kuulemaan, kun tekijät, Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila, kertovat kirjastaan. He ovat selvittäneet, antavatko kirjailijat henkilöilleen aikansa suosikkinimiä vai osoittavatko he nimeämällä hahmon poikkeuksellisuuden. Helttunen on Äidinkielen opettajain liiton toiminnanjohtaja, Uusi-Hallila lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.

Kahvia aletaan tarjota tuttuun tapaan 17.30. Tervetuloa!