Tammikuun runopiiri

09.01.2017 klo 13:00

Maanantain runopiiri aloittaa vuoden 2017 ohjelman. Suomi 100 vuotta teeman kannustamana tutustumme Aleksis Kiven Runoelmiin.

"Suomen kansan on alkanut yhä selvemmin nähdä Aleksis Kivessä rotunsa valtavimman, alkuvoisimman runoilijaneron", kirjoitti J. L. Lehtonen teoksessaan Aleksis Kiven Valitut teokset.  

Tilaisuus alkaa kahvituksella.

Tammikuun kirjallisuusilta

17.01.2017 klo 18:00

Tietokirjailijat lehtori Tuula Uusi-Hallila ja toiminnanjohtaja Anne Helttunen esittelevät teosta Sitaattien salat - mitä jokaisen tulee tietää suomalaisesta kirjallisuudesta. Sitaattien salat esittelee kieleemme ja kulttuuriimme juurtuneita sanontoja, joihin törmäämme jatkuvasti mediassa ja puheessa, ja pelastaa pulasta ane, jotka eivät ole ehtineet lukea kirjallisuutemme klassikoita. Kirja herättää henkiin kirjallisuuden tutut henkilöt, paikat ja sanonnan. 

Älä jää tuleen makaamaan, vaan ota sitaateista selvää! Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30. Kirjaa myynnissä 25 euron hintaan. Tervetuloa!

Helmikuun lukupiiri

01.02.2017 klo 18:00

Lukupiiri on yhdistyksen uusi ryhmä, jossa keskustelun aiheena oleva kirja valitaan ryhmäläisten kiinnostuksen mukaan. Vapaamuotoisen lukupiirin tarjoilu hoidetaana nyyttikestien tapaan, tee- ja kahvi tarjotaan talon puolesta.

Vuoden 2017 ensimmäisen lukupiirin kirjana on Margaret Atwoodin teos Sokea surmaaja

 

Helmikuun runopiiri

06.02.2017 klo 13:00

Runopiirissä keskustellaan suomalaisten runoilijoiden elämänvaiheista ja niiden vaikutuksesta runoilijan kirjalliseen työhön. Tilaisuudessa myös luetaan ääneen valittuja runoja. Helmikuun runopiirin aiheena on Kirsi Kunnas. Tervetuloa mukaan!

Helmikuun kulttuuri-ilta

16.02.2017 klo 18:00

Karhunpeijaiset: ... Sittä kuin ruvetaan nylkemään, kätellään ensin, luvetaan että: Anna kättä, käyrän poika, Hongan oksalla ojenna, Vaihtakaamme paitojamme, Nurikaamme nuttujamme, Anna mulla villapaita, Ota multa rautapaita, Rautanen risuissa lujempi, Kuuusikossa kestävämpi. SKVR I4. Vuonninen, Meril. N. 245.88.

Taitoliitossa toiminnanjohtajana toiminut FT Marketta Luutonen kertoo suomalaisista villapaidoista. Väitöskirjasssaan Kansanomainen tuote merkityksen antajana - Tutkimus suomalaisesta villapaidasta (1997) Luutonen on tutkinut jussipaidan ja körsnäsinpaidan historiallista kontekstia ja paitoihin liitettyjä merkityksiä eri aikoina. Tutkijan tuorein kirja Lankapaitoja ja muita asusteita (Maahenki Oy 2016) kertoo suomalaisista käsitöistä ja tekstiilikulttuurista laajasti. Kirja esittelee neulomien ja virkkaukden historiaa, käsitöiden tekijöitä, museoiden villapaitoja ja perinteestä innoituksensa saaneita uusia malleja.

Kuulijat voivat halutessaa pukeutua villapaitaan tai tuoda mukanaan yhden neuleen ja siihen liittyvän tarinan, jonka haluaa jakaa muiden kanssa. Voit ottaa myös kutimet mukaan, neulot sitten sukkaa, lapasta tai isompaa neuletta. 

Kahvitus alkaa jo 17.30. Tervetuloa!

 

 

Kalevalan päivä HAM:ssa

28.02.2017 klo 16:00

Tapahtumapäivä * Tennispalatsi * Soveltuu kaikille * Ilmainen * Ei ilmoittautumista

Tervetuloa mukaan Kalevalan päivän tapahtumaan, jota järjestämme yhdessä Kalevalaisten Naisten Liiton ja pääkaupungin kalevalaisten naisten kanssa teemalla Louhi kylässä. Tavoitteemme on täyttää Helsingin kaupungin taidemuseo Tennispalatsissa iloisella puheen sorinalla sekä muinais- ja kansallispukujen väriloistolla. Tapahtumassa julkistetaan Suomen juhlavuoden uudet Kalevala Korut. Ohjelmassa lisäksi työpajoja, esityksiä sekä Kalevalan lukunurkkaus. Tule tapaamaan kansallispukuisia kalevalaisia naisia, kuulemaan kansallispukujen käytöstä ja historiasta tai kokeilemaan kansallispukuja!

OHJELMASSA

16.00 Mestaripelimanni Jouko Heikola ystävineen
16.00 – 18.30 Kalevalaista koristautumista: Nonstop-työpajassa tuohisormusten tekoa.
16.30 Outi Pulkkinen: Runolaulu & jouhikko
16.45 Laulaja-lausuja Leena-Kaisa Kivioja: "Mieli miehelle tekevi" - naisten lauluja Kantelettaresta
17.00 Kalevala koru 80 vuotta -seminaar
          - Toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen: Juhlavuoden korujen julkistaminen
          - Professori Visa Immonen: _Rakkautta, uskoa ja valtaa - Sormukset keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa
          - KM Eeva Puustjärvi: "Perinteinen ja moderni kulttuuriperintö Kalevala Korussa"
          - Professori Pirjo Hirvonen: "Paula Häiväoja - muotikielen ja korujen uudistaja"
17.30 Tähettävret-ryhmä: Näytelmällinen esitys "Kun mun kultani tulisi"
17.30 Mestaripelimanni Jouko Heikola ystävineen
18.00 Virvat -lausuntaryhmä: Runosikermä "Hyppää, tanssaa Suomen kansa"
18.00 Inkerit -lauluryhmä
18.30 Tähettäret-ryhmä: Näytelmällinen esitys "Tule meille"

Lisäksi on mahdollisuus seurata ja kokeilla värttinällä kehräämistä.
Tilaisuudessa luetaan Kalevalaa eri kielillä. Lisää lukijoita vielä kaivataan. Saa tulla lukemaan! Ota kaveri mukaan!
Tapahtumatiedot on HAMin sivuilla: https://www.hamhelsinki.fi/event/kalevalan-paeivae-hamissa/
Kalevalan päivän Facebook-event: https://www.facebook.com/events/758952744257904/

HAMiin on tapahtuman aikana vapaa pääsy!

Vierailu Arelaan

02.03.2017 klo 18:00

Yhdistyksen jäsenillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua laadukkaaseen suomalaiseen vaatesuunnitteluun. Tapaamme pukusuunnittelijoita ja pääsemme ihastelemaan asuja muotinäytöksessä ja liikkeen valikoimissa. Samalla voi tehdä edullisia ostoksia. Tarjolla on virvokkeita ja hyvää seuraa. 

Ilmoittautumiset 27.2.2017 mennessä: viivi.arela(at)arelastudio.com. Mukaan mahtuu 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Arelan myymälä sijaitsee osoitteessa Uudenmaankatu 26, Helsinki. 

Tervetuloa!

 

Maaliskuun lukupiiri

08.03.2017 klo 18:00

Kirjana Maarit Verrosen Varjonainen. Tervetuloa mukaan!

Maaliskuun runopiiri

13.03.2017 klo 13:00

Runopiirissä keskustellaan suomalaisten runoilijoiden elämänvaiheista ja niiden vaikutuksesta runoilijan kirjalliseen työhön. Tilaisuudessa myös luetaan ääneen valittuja runoja. Maaliskuun runopiirin aiheena on Arvo Turtiainen. Tervetuloa mukaan!

Sukkaseurat

23.03.2017 klo 17:00

Osallistumme Suomi 100 vuotta -kampanjaan neulomalla villasukkia juhlavuonna Helsingissä syntyville vauvoille. Sukkaseurat kokoontuvat neljästi vuoden aikana, joka kerran eri paikassa. Tulevat kokoontumiskerrat ja -paikat sovitaan ensimmäisellä kerralla.  

Ota mukaan omat puikot (3 mm tai käsialan mukaan). Villalankoja on Sommelossa.

 

Kirjallisuusilta Sydän Karjalassa

27.03.2017 klo 18:00

Seuraava tilaisuus on peruttu vähäisen ilmoittautumisen vuoksi.

 

Tammi julkaisee keväällä teoksen Sydän Karjalassa - Arjen ja perheen historiaa.

Illan aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja teoksen aiheista. Kansatieteestä väitelleen Sirkka-Liisa Rannan kokoama teos käsittelee karjalaisuutta kulttuurihistorian näkökulmasta ennen talvi- ja jatkosotaa sekä siirtoväkiaikaa. Kirjaan ovat kirjoittaneet FT Laura Jetsu, FM Mirkka Jukarainen, FT Teppo Korhonen, FT Ildikó Lehtinen, FM Juha Nirkko, FM Terhi Pietiläinen, FM Anna Rauhala, FT Pirkko Sallinen-Gimpl ja FM Eila Stepanova. Tilaisuudessa ovat läsnä muun muassa Sirkka-Liisa Ranta ja Juha Nirkko.

Illan aikana voi tehdä ostoksia Tammen kirjakaupan tuotteista 40 %:n alennuksella.

Ilmoittautumiset 20.3.2017 mennessä osoitteella: ilmoittautumiset(at)tammi.fi tai Mari Nieminen 050 5480 709.

Tilaisuus järjestetään Kustannusosakeyhtiö Tammen tiloissa osoitteessa Korkeavuorenkatu 17, Helsinki.

 

Kevätkokous 2017

30.03.2017 klo 18:00

Kevätkokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat: toiminta- ja tilikertomus, tili- ja toiminnantarkastajien lausunnot, hyväksytään tilinpäätös ja päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä. Lisäksi valitaan Liiton vuosikokousedustajat sekä päivitetään kuluvan vuoden talousarvio.

Tilaisuus alkaa kokouskahveilla klo 17.30. Tervetuloa!

 

Huhtikuun runopiiri

10.04.2017 klo 13:00

Runopiirin aiheena Eeva Kilven runous ja elämänpiiri. Tervetuloa mukaan!

Huhtikuun lukupiiri

11.04.2017 klo 18:00

Huhtikuun lukupiirin aiheena Khaled Hosseinin kirja Leijonapoika.

 

Huhtikuun kulttuuri-ilta

19.04.2017 klo 18:00

Tämä tilaisuus siirtyy syksylle pyhäinpäivän jälkeiseen aikaan 9.11.2017. 

Käeltä saapi tietää, kun kysyy:  Käki kulta, harmaa lintu, Sano kuinka kauan elän!" Niin monta kertaa kun käki kukahtaa, niin monta vuotta kysyjä elää. Kysyä saapi kolme kertaa. Jos ei vastausta tule, on kuolema lähellä. 

SKVR XIV. 2810. Askola. Tyyskä, J. 2992. 13.

Tutustumme, tuotesuunnittelun opettajana ja tekstiilialan lehtorina toimineen Helbe Pajarin työhön, jossa näkyy vahvana pohjoinen kansankulttuuri. Pajari suunnittelee ja valmistaa Vernum -ateljeessaan tilaustyönä korkeatasoisia seremoniavaatteita, kirkkotekstiilejä sekä muun muassa paratiisipukuja tuonilmaisiin siirtyville luonnonmateriaaleista, ylellisestä pellavasta, lumoavasta silkistä, hienostuneesta villasta ja kotoisesta puuvillasta. Työt avaavat esimerkillisellä tavalla esi-isiemme salaisen ja piilotetun maailman.

Kuulijat voivat jakaa tilaisuudessa omaan sukuunsa liittyvän tarinan kuolleen pukemisesta.

 

Viinijärvi - Taipaleen kylä ja siirtoväen tulo

25.04.2017 klo 18:00

Pirkko Sallinen-Gimpl esittelee tuoreinta teostaan. Viinijärvi on Liperin Taipaleen kylän keskus, jossa on myös ortodoksisen seurakunnan vanha kirkko. Kylässä ovat asuneet vuosisatoja luterilaiset ja ortodoksit. Teoksessa kuvataan kylän entistä elämää vanhaa rakennus- ja asumistapaa seuraten. Kylään saapui toisen maailmansodan jälkeen siirtoväkeä Raja-Karjalasta. Siirtoväki toi kylän elämään sekä haasteita että viereyttä. 

Yhdistyksemme jäsen filosofian tohtori Pirkko Sallinen-Gimpl on tutkinut karjalaisten kulttuuriperintöä usean vuosikymmenen ajan. Väitöskirjassaan hän tutki siirtokarjalaisten identiteettiä ja kulttuurien kohtaamista. Myös karjalainen ruokatalous ja käsityöperinne sekä karjalaisen perheen ja naisten asema ovat olleet hänen tutkimustensa kohteena.

Tilaisuus alkaa kahvituksella klo 17.30 alkaen. Tervetuloa!

 

Sukkapiiri / Isoäidin neliöt

27.04.2017 klo 17:30

Sukkapiirin toinen tapaaminen järjestetään Helsingin kaupunginmuseon ala-aulassa. Lankoja voi noutaa Sommelosta etukäteen. Omat puikot mukaan.

Suomi-sukkien lisäksi päätimme aloittaa Isoäidin neliöiden virkkauksen. Neliöistä kootaan myöhemmin iso torkkupeitto.

Tervetuloa mukaan! 

Kansallispukujen tuuletus Esplanadin puistossa

05.08.2017 klo 12:00

Runopiiri syyskuussa

11.09.2017 klo 13:00

Runopiirin aiheena Väinö Kirstinän runous ja henkilökuva.

Sommelon avajaiset

14.09.2017 klo 18:00

Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Anna Wessman kertoo viime vuosina Espoon Kauklahdessa suoritetuista metallinetsinlöydöistä. Etsintöjä on suoritettu muun muassa Kauklahdessa ja Mankbyn lähettyvillä. Löydetyt esineet ovat ns. irtolöytöjä ja ne kertovat ristiretkiajan (noin 1100 jKr) naisen pukeutumisesta. 

Larin Parasken -patsaan kukistus klo 17.00. 

Sommelossa tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17.30. Tervetuloa! 

Sukkapiiri syksyllä

18.09.2017 klo 17:00

Sukkapiiri jatkaa syksyllä toimintaansa isoäidin neliöiden parissa. Tule mukaan seuraamme!

Tapaamispaikaksi on vahvistettu Helsingin kaupunginmuseon ala-aula.  

Syyskuun lukupiiri

20.09.2017 klo 18:00

Syksyn ensimmäisessä lukupiirissä aiheena Topeliuksen Koivu ja tähti. Luetaan sadun uusi versio Kirsi Mäkisen kirjasta Topeliuksen lukemisia lapsille ja jokin vanha versio ko. sadusta. Tervetuloa mukaan kirjojen maailmaan!

Aiheeseen liittyen 9.10.2017 mennään Kansallisteatteriin katsomaan Pirkko Saision uutuusnäytelmää Koivu ja tähti ma 9.10.2017 Pikaiset ilmoittautumiset puheenjohtajalle. Lippuja on varattuna rajattu määrä.

 

Runopiiri lokakuussa

09.10.2017 klo 13:00

Runopiirin aiheena on Mirkka Rekolan runous ja henkilökuva.

Kansallispuvun tarkistus - mitähän sekin on?

12.10.2017 klo 18:00

Kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen kansallispukukeskuksesta kertoo miten museoihin tallennetuista esikuvavaatteista saadaan aikaan tarkistettu kansallispuku. Voit pukeutua omaan kansallispukuun tai kansallispuvun osaan ja jakaa oman pukusi tarinan tilaisuuteen osallistuneiden kesken.

Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17.30.

Lokakuun sukkaseurat

16.10.2017 klo 17:00

Sukkaseurat jatkavat kokoontumistaan Helsingin kaupunginmuseon ala-aulassa. Voit neuloa Suomi 100-sukkia tai virkata isoäidin neliöitä. Omat puikot tai virkkuukoukut mukaan! Tervetuloa mukaan. 

Kulttuuri-ilta "Paratiisipuvut"

08.11.2017 klo 18:00

Käeltä saapi tietää, kun kysyy:  "Käki kulta, harmaa lintu, Sano kuinka kauan elän!" Niin monta kertaa kun käki kukahtaa, niin monta vuotta kysyjä elää. Kysyä saapi kolme kertaa. Jos ei vastausta tule, on kuolema lähellä. 

SKVR XIV. 2810. Askola. Tyyskä, J. 2992. 13.

Tutustumme, tuotesuunnittelun opettajana ja tekstiilialan lehtorina toimineen Helbe Pajarin työhön, jossa näkyy vahvana pohjoinen kansankulttuuri. Pajari suunnittelee ja valmistaa Vernum -ateljeessaan tilaustyönä korkeatasoisia seremoniavaatteita, kirkkotekstiilejä sekä muun muassa paratiisipukuja tuonilmaisiin siirtyville luonnonmateriaaleista, ylellisestä pellavasta, lumoavasta silkistä, hienostuneesta villasta ja kotoisesta puuvillasta. Työt avaavat esimerkillisellä tavalla esi-isiemme salaisen ja piilotetun maailman.

Kuulijat voivat jakaa tilaisuudessa omaan sukuunsa liittyvän tarinan kuolleen pukemisesta.

Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla puolta tuntia ennen esitelmän alkua. Tervetuloa!

Runopiiri marraskuussa

13.11.2017 klo 13:00

Runopiirin aiheena Pentti Saaritsan runous ja henkilökuva.

Syyskokous 2017

15.11.2017 klo 18:00

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään sääntömäräiset asiat: hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018, määrätään jäsenmaksujen suuruus ja valitaan uudet hallituksen jäsenet sekä tilintarkastajat.

Ennen kokousta yhdistyksen jäsenet on kutsuttu tutustumaan Myyttien Suomi -valokuvanäyttelyyn klo 16.30–17.30. Näyttelytila sijaitsee osoitteessa Runeberginkatu 33.

Osana Suomi 100v juhlavuotta sukellamme uskomustemme äärelle tutustumalla valokuvaaja Harri Maskon valokuviin. ”Pääasiassa kuvailen hyönteisiä, mutta syystä tai toisesta olen nyt kahden vuoden aikana kuvannut erilaisia fantasiahahmoja paljon. Kuvien aiheet/hahmot ovat pitkälti Kalevalasta, mutta on mukana muitakin Suomen myyttisiä hahmoja.” kertoi Harri Masko näyttelystään. 

Näyttelyn jälkeen nautitaan kahvit Sommelossa ja aloitetaan syyskokous. Tervetuloa!

Marraskuun kulttuuri-ilta

27.11.2017 klo 18:00

Yhdistyksen lausuntaryhmä Virvat esittävät Suomi 100-vuotisohjelmansa "Hyppää, tanssaa Suomen kansa!"

Lisäksi kuulemme J.L Runebergin runon Lotta Svärd. Ohjelmien ohjaus Eero Enqvist.

Mukana yllätysohjelmaa, arpajaiset ja kahvitarjoilu.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kahviraha 10 euroa.

Tervetuloa! 

Marraskuun lukupiiri

28.11.2017

Illan lukupiiri on peruttu! Pahoittelut pikaisesta ilmoituksesta.'

Lukupiirissä keskustellaan Tuula-Liina Variksen kirjasta Muotokuvamaalarin tytär. Lukupiiri toimii nyyttäriperiaatteella, yhdistys tarjoaa kahvin ja teen. Kaikki kirjoista ja kirjallisuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan! 

Sukkapiiri marraskuussa

30.11.2017 klo 17:00

Sukkapiiri kokoontuu kaupunginmuseon ala-aulassa. Tervetuloa mukaan!

Runopiiri joulukuussa

11.12.2017 klo 13:00

Runopiirin aiheena on Rakel Liehun runous ja henkilökuva.

 

Kulttuuri-ilta ja joulujuhla

12.12.2017 klo 18:00

Kalevala Korun Ville Jokela esittelee Kalevala Korun uudet, vastajulkaistut uniikkikorut Suomi 100-hengessä ja vastaa kiperiinkin kysymyksiin vanhoista koruista ja niiden hoidosta.
Tarjolla puuroa ja joulutorttuja klo 17.30 alkaen. Tervetuloa!

Tammikuun runopiiri

12.01.2018 klo 13:00

Runopiirissä tutustaan Sirkka Seljaan ja hänen runouteensa. Tervetuloa!

Kulttuuri-ilta Töölön kirjastossa

16.01.2018 klo 18:00

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi 200 vuotta Zachris Topeliuksen syntymästä. Dosentti Teemu Keskisarja valottaa Topeliuksen sadun Koivu ja tähti taustoja. Yleisötilaisuuden toinen järjestäjä on Bibliofiilien seura ry ja paikkana on Töölön kirjasto. Ota ystäväsikin mukaan ja tule ajoissa, sillä Keskisarjan puhetilaisuudet täyttyvät yleensä ääriään myöten. 

Kulttuurimatinea

04.03.2018 klo 16:00

Yhdistyksen lausuntaryhmä Vetreät velhot (Tuula-Onta Malmivuo, Sirkka-Liisa Mäki-Fränti ja Eilakaija Sippo) esittävät Runoja ja tarinoita Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!